Demisie la nivel înalt în Ucraina. Pleacă din funcție în plină criză energetică

de: Cătălina Burghelea
01 11. 2022

Iuri Vitrenko a demisionat din funcţia de director general al companiei energetice de stat din Ucraina, Naftogaz. Demisia sa a fost acceptată de guvernul de la Kiev. Într-o declaraţie postată pe Telegram, Naftogaz a spus că Vitrenko va rămâne șeful companiei până la 3 noiembrie, fără să ofere alte detalii.

Șeful Naftogaz și-a dat demisia

Guvernul Ucrainei a acceptat demisia lui Iuri Vitrenko, CEO-ul companiei energetice de stat Naftogaz, marți, 1 noiembrie. Potrivit surselor din Parlamentul de la Kiev, în locul său ar putea fi numit Oleksi Cernișov, ministrul pentru Comunităţi şi Dezvoltare teritorială. Mai multe detalii vor fi publicate joi, 3 noiembrie.

„Printr-o decizie datată 1 noiembrie 2022, Cabinetul de Miniştri al Ucrainei a aprobat demisia preşedintelui Consiliului de Administraţie al Naftogaz, Iuri Vitrenko”, a anunțat Naftogaz într-un mesaj însoţit de fotografia oficialului demisionar, relatează Reuters.

Iuri Vitrenko pleacă din funcție în plină criză energetică

Atât Iuri Vitrenko, cât și guvernul Ucrainei au refuzat să facă mai multe precizări despre motivul plecării din funcţia de director general al companiei energetice Naftogaz.

Totuși, demisia şefului Naftogaz survine pe fondul unei crize acute în domeniul energetic ucrainean, cauzată de atacurile Rusiei din ultima perioadă. În vârstă de 46 de ani, acesta era director general al Naftogaz din aprilie 2021. Iuri Vitrenko ar urma să fie înlocuit de Oleksi Cernişov, ministrul pentru Comunităţi şi Dezvoltare teritorială.

Sarcină grea pentru sezonul rece

Conform procedurii, Vitrenko ar trebui să fie demis de consiliul de supraveghere al Naftogaz, dar cabinetul de miniștri, care în prezent îndeplinește funcțiile adunării naționale, o poate face. El a fost numit șef la 28 aprilie 2021, după concedierea lui Andri Koboliev. La începutul lunii septembrie, s-a raportat că oficialul ucrainean se pregătește să demisioneze, dacă asta ar ajuta să-i convingă pe investitori să susțină propunerea de restructurare a datoriei companiei.

Pe fondul atacurilor continue ale Rusiei asupra infrastructurii energetice din Ucraina, Naftogaz se va confrunta cu o luptă dificilă pentru a furniza suficient gaz în sezonul rece, a declarat Vitrenko la jumătatea lunii octombrie.

„Este o provocare să ne asigurăm că oamenii au încă suficientă căldură, gaz și electricitate în timpul războiului”, a spus Vitrenko atunci.

Dispută Naftogaz-Gazprom

Dincolo de dificultăţile energetice cu care se confruntă Ucraina, compania Naftogaz este, totodată, blocată într-o dispută juridică pe tema tranzitului gazului rusesc pe teritoriul țării. Neînțelegerile cu Gazprom sunt mai vechi şi au dus, la un moment dat, spre sfârşitul anilor 2010, la o criză energetică în plină iarnă, din cauza taxelor pentru tranzit. Compania energetică rusă a oprit atunci livrările de gaz către Europa, care se făceau aproape în totalitate prin conducte ce traversau Ucraina.